Pospraviti stanovanje, pustiti preteklost, živeti rajsko

9th Okt 2016
Walk to the light

Vse preveč ljudje zahajamo v pretekle spomine, v tiste popačene spomine. Včasih se nam zdi naša preteklost slabša, kot je v resnici bila, včasih pa boljša, kot je v resnici bila. V vsakem primeru so to ponavadi napačne predstave, ki jih imamo o preteklih dogodkih ali ljudeh.

Včeraj dopoldne sem se odločil, da bom podaril skoraj vse svoje obleke, ki jih imam. V trenutku odločitve sem pričel z nekakšnim jesenskim čiščenjem stanovanja. Stran sem metal ogromno predmetov iz preteklosti. Ugotovil sem, da imam poleg mnogih neuporabnih oblek, tudi ogromno ostalih neuporabnih predmetov, ki mi ne zgolj zasedajo prostor v stanovanju, ampak mi tudi zasedajo prostor v glavi. Veste, vaše stanovanje in vaša glava sta močno povezana med seboj. Če imate polno stvari v omari stanovanja, ste nekako še vedno navezani na te stvari in vas spremljajo v vaši glavi tudi psihološko. Ali veste, da sem imel samo 6 velikih črnih 100 literskih vreč zgolj neuporabnih oblek?Ali veste, da sem imel še nekaj dodatnih vreč ostalih neuporabnih stvari? Skratka, preveč. Mislil sem, da sem veliko stvari že zmetal stran, a šele sedaj vidim, da jih nisem.

Po nekaj urah trdega dela sem se počutil odlično! Kamen se mi je odvalil od srca! Lažje sem zadihal. Zvečer sem dejanje proslavil in odšel spat. Samo po 3,5 urah spanja sem se zbudil in počutim se polnega energije. Nekaj se je spremenilo, pa še sam ne vem kaj, a to čutim. Vsem bi svetoval, da pospravite svoje stanovanje in vržete stran vse, kar redno ne uporabljate. Tako boste zaživeli bolj svobodno življenje. Če boste pustili za seboj preteklost, boste lahko pričeli uporabljati sedanjost.

Čez nekaj dni odpotujem ponovno naza na Filipine. Tam sem doma. Tam sem našel svoj dom. Včasih sem imel svoj dom v Sloveniji, sedaj ga imam tam ali pa si ga tam počasi urejam. A ni pomembno, kako velik je ta dom, važno, da se človek tam počuti domačega. Da sem odprl svojo rajsko pisarno, sem moral pustiti marsikaj, resnično marsikaj. Želim vam povedati, da v svoje življenje lahko privlačite več dobrega tako, da pustite marsikaj za seboj. Tako dobro, kot tudi slabo. Če si želite zaživeti v drugi hiši, boste morali prvo hišo prodati, ali se morda odseliti, skratka na kakršen koli način vnaprej nekaj zapustiti, riskirati, ustvariti vakum, prazen prostor v glavi in fizično okoli vas.

Če se preveč oprijemate določenih zgodb in fizičnih predmetov, pa tudi ljudi, boste nekako obtičali na mestu. Ne, ni druge poti, kot da dajete, pustite in odpustite. Danes me je klicala ena stranka, ki ni opravila s preteklostjo.Oseba se mi je preko telefona zjokala in to močno. Zgleda, da sem bil jaz edini, kateremu se je lahko zaupala, kar je žalostno. Zakaj edina? Ker ni opravila s preteklostjo, zato novi ljudje ne morejo priti blizu te osebe. Kaj imate pa vi za pustiti za seboj?

Zagotovo marsikaj….

preteklost1234

Morda morate odpustiti sebi, morda drugim, morda je čas, da v življenju obrnete novi list. Morda je bila vaša pretelost res tudi lepa in domača, a preteklosti ni več. Življenje je sestavljeno iz nizov dogodkov in naukov. Življenje je šola, ko opravite en letnik, napredujete v drug letnik in tako dalje v srednjo šolo. Morda imate lepe spomine na osnovnošolske dni, vendar se v te dni ni smiselno vračati. Zagotovo pa v preteklosti ni bilo vse tako lepo, ko si zamišljate. Niste bili tako izkušeni, bili ste mlajši, bili ste bolj neumni, niste se tako znašli in tudi vaša ljubezen ni bila tako čista, kot si mislite. Tokom let vsaka oseba, res vsaka zraste, zato se ni smiselno vračati nazaj. Nekateri imajo lepe spomine na srednješolske dni, a tukaj velja isto pravilo. Ni se smiselno vračati nazaj, kljub temu, da vam je bilo takrat lepo. Ni vam bilo lepše, to vam zagotavljam, morda imate res določene lepe spomine, ki si jih vrtite v glavi, a v bistvu če si priznate je bilo vaše življenje slabše in težje. Prav tako imate morda lepe spomine na vašo prvo veliko ljubezen, a se vanjo nekako ni smiselno vračati. Veste, zakaj je ljudem težko po razhodu? Zato, ker je v vsakem ljubezenskem razmerju na podzavestni ravni želja vas kot partnerja zgolj ena. Rešiti drugega partnerja, ga narediti boljšega. V kolikor vam to ne uspe, pride ponavadi do razhoda. Hudo pa vam je, ker ga niste mogli rešiti, mu pomagati, ga izboljšati, zato se krivite ali pa ponovno upate, da bi bila ta zgodba možna. Dejstvo pa je, da nihče ni odgovoren za drugega, vsakdo se odloča po svoji vesti, sploh pa po razhodu.

Če nekomu niste mogli pomagati zrasti, si priznajte, da ta pot zanj ni bila mogoča. Priznajte si, da to ni bila takšna oseba, za kakršno ste jo imeli. Morda imata res tudi čudovite spomine, a če si priznate, imata lahko tudi zelo slabe spomine. Če pogledate iz sedanjega trenutka nazaj, boste kaj hitro ugotovili, da s to osebo ne bi tako zrasli, kot ste morda sami.

Tisti občutek topline boste ponovno ustvarili, če boste razumeli svojo preteklost. To pa storite tako, da svojo preteklost pustite za seboj in na simbolični ravni je najlažji in najhitrejši način ta, da pospravite stanovanje, da res. Naša podzavest se tako očisti. V vsakem primeru nikomur ne privoščim, da živi v preteklosti. Potrebno je izbrisati tudi slike iz telefona in pravzaprav vse. Če sanjarite o potovanju iz preteklosti, kako lahko potem v polno doživite novo potovanje? Če ste navezani na obstoječo službo in je ne pustite, kako lahko privlačite novo službo? Vidite, vse to je zelo logično, a ljudje delajo obratno.

Včasih sem si želel živeti na enem koncu Slovenije, to so bili lepi časi nekaj časa. Nato sem ugotovil, da si želim živeti na drugem koncu, tudi to so bili lepi časi, potem pa so ti časi minili, jaz pa sem ostal v preteklosti. Sedaj so novi časi in vem, kam me vodi moje srce.

Tako kot vaše, je tudi moje življenje sestavljeno iz nizov preteklih dejanj in dogodkov. Včasih so bili to lepi, včasih grdi. Pomembno pa je, da preteklost pustimo za seboj, to pomeni, da nehamo obupovati zaradi preteklosti, prav tako pa da ne upamo, da se bo nekaj zgodilo iz preteklosti. Nič se ne bo zgodilo. Niti nič dobrega, niti nič slabega. Preteklost je zgolj spomin, popačen spomin, fikcija. Če želite obuditi določene stvari iz preteklosti, jih lahko storite samo sedaj v sedanjosti. Kako bi se počutili, če bi sedaj odšli ponovno v osnovno šolo? Verjetno malo smešno, kajne? Prerasli ste osnovno šolo. Kako bi se počutili, če bi bili sedaj zopet z vašo prvo ljubeznijo? Verjetno tudi malo smešno, saj ste ta odnos prerasli. Če bi se osnovna šola ali ta oseba spremenili, obnovili, potem bi bil ta korak smiselen, ampak osnovna šola je za osnovnošolce, vi pa ste to prerasli. Prav tako so osebe iz preteklosti, stvar preteklosti.

Ne sekirajte se, če se stvari v preteklosti niso izšle. Ne sekirajte se, če niste rešili ljudi v preteklosti. Ne morete rešiti vsakogar. Niste sami krivi. Meni je v preteklosti umrl prijatelj. Za to nisem sam kriv. Nisem ga mogel rešiti, življenje je naredilo svoje. Prav tako pa niste vi krivi za to, da morda niste rešili neke osebe ali nekega dogodka. Odpustite si. Čas je, da si odpustite zdaj.

Bilo je in minilo je. Ne morete popraviti celega Sveta po svoje. Včasih ostanejo stvari pokvarjene zavedno, prašne, v preteklosti. Pustite duhove preteklosti v preteklosti in si že enkrat odpustite za stvari. Ko se spomnite na lep dogodek iz preteklosti, vedite, da je to zgolj dogodek v preteklosti in ga odpustite. Če si želite, da bi nekoga rešili in ga niste, si oprostite. Vsaka oseba je odgovorna zase. Prav tako lahko uživate življenje na različne načine, na različnih lokacijah, z različnimi ljudmi, veste? A težava je samo ena: Če želite uživati v tujini, morate opustiti Slovenijo in obratno. Če želite uživati z novimi prijatelji, morate opustiti stare.

Življenje je sestavljeno iz nizov dogodkov. Ko se en dogodek konča, pričnite pisati novi dogodek. Vsakdo ima v sebi stvari, ki bi jih v preteklosti naredil drugače, a če se krivite za preteklost, boste vedno ostali s srcem v preteklosti, pravzaprav ne boste temu Svetu naredili nič dobrega, sebi pa tudi ne. Ali ste večni romantik? Upate na blagoslov? Namreč, blagoslov je v odpuščanju vsega dobrega in slabega. Vi ste center dogajanja, vam se dogajajo stvari, lepi in slabi občutki, vse se dogaja v vas, zato ne rabite nobene osebe, nobene situacije. Zunanji Svet je zgolj nekakšna igra, iluzija. Notranji svet je nekaj kar je resnično. Pravzaprav se lahko ukvarjate samo z notranjim Svetom in tako se malo spremeni tudi zunanji.

V moderni družbi je problem ta, da imamo vsi preveč vsega. Preveč oblačil, preveč ostalih predmetov in s tem tudi preveč spominov, zato smo ujeti v ponavljajoče se vzorce, namesto da bi vsak dan živeli rajsko življenje. Skratka, tale prispevek se približuje h koncu. Užival sem v pisanju. Sedaj pa bo tudi tega dogodka počasi konec. Takšno je življenje. Živite lahko zgolj v sedanjosti, zato si pravzaprav ne morate ničesar lastiti, saj nič nikoli zares ni bilo vaše in vse je minljivo.

Ali se spomnite na vašega prvega hišnega ljubljenčka? Verjetno je že umrl. Če še ni, bo pa kmalu. To ni negativno razmišljanje, to je zgolj resnica. Prav tako pa mine vse, minejo ljubezni, minejo prijateljstva, v bistvu slej ali prej vsi odidejo ali umrejo, če pa še niso, pa bodo. Če ne prej, se boste morali od vsega posloviti, preden boste zapustili ta Svet. Zato ni smiselno držati spominov v sebi, preteklost je stvar preteklosti. Če si nekaj lastite, to lasti vas. Če nekaj opustite, postanete svobodna oseba.

Odpustite, pustite, zapustite in zaživite.

Avtor: Rudi Kirar, 9.10.2016

Comments are closed.